Etiketter

Søk i denne bloggen

lørdag 19. februar 2011

Jordskokkchips og parmesanchips - Lammecarrè med risotto og parmesanchips



Frityrstekt jordskokk:

Ser ikke dette fristende ut?
Mmmmm. Det smaker også utrolig godt.
Jordskokk i sin opprinnelige form ser slik ut:

Man får kjøpt det i matvarebutikker som Ica, Ultra osv. Som løkkabeboer sverger jeg selvfølgelig til Sultan Import som ligger i Thorvald Meyersgate.

Jordskokksmaken kan likne litt på smaken fra artisjokk. Jeg synes også at den har litt nøttesmak.
Roten kom til Norge i 1649 og ble svært mye brukt. Helt til poteten kom 30-40 år senere og "danka`n ut".

For å sprøsteke jorskokken gjør man som følger:

Jordskokken skrelles og legges i vann med litt sitronsaft i. Ellers blir den misfarget og brun.
Roten skjæres i tynne, tynne skiver. Bruk evt mandolin (skjæreredskap).
Dersom du ikke skal fritere med en gang må skivene legges i vann med sitronsaft i. 

(mandolin)

Varm opp en  gryte med nøytral olje. Test om oljen er varm nok ved  å slippe nedi en skive jordskokk. Det er varm nok dersom det bobler og freser litt.
Tørk litt av skivene før de legges oppi gryta. Når fargen blir lett gyllen taes de opp av kjelen og legges på tørkepapir (torky) for at fettet skal renne av. Slik blir skivene sprøe.
Det er viktig å prøve seg litt frem slik at man finner frem til riktig temperatur, steketid og farge på skivene.

Dersom man synes fritering høres litt skummelt ut (eller man har veldig god til) kan man steke skivene i olje i stekepanna.

Noen drysser litt salt over de friterte jordskokkene. Jeg personlig liker de best naturelle.
Gir god søt og nøttete smak.

Parmesanchips




150 g parmesan (ordnetlig parmesan, ikke no tull)

Grovriv  parmesanen. Fordel i små "hauger" og legg på bakeplate med bakepapir.
Stek på ca 200*C i ca 10 min. Følg med.. de skal være gylne, ikke brune. Alle ovner er forskjellige, så følg med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar