Etiketter

Søk i denne bloggen

lørdag 3. september 2011

Torsk melba med rødbetstappe og blodappelsinsaus

Torsk melba med rødbetstappe, blodappelsinsaus og grønnsaker  med timian

Torsk melba

Beregn ca 100 g fersk torskefilet pr pers
Skjær 1 syltynn loffskive pr torskestykke.
Salt fisken og la ligge i kjøleskap i ca 15 min. Skyll av.
Legg på loffskiven. Stekes i teflonpanne i klaret smør (se tidligere oppskrifter)  2min på side uten loffskive. Relativ høy varme. Snu torsken slik at loffskiven blir vendt ned. Stek til loffskiven er blitt sprø og torsken er ferdigstekt.
Kan evt pyntes med litt revet appelsinskall og et par timianblader.


Fisken ser delikat ut når loffskiven (melbaen) er sprøstekt og gyllen og får en liten dash revet appelsinskall og en timiankvist.

Mmm... Ser det ikke knusprigt og godt ut?

Rødbetpure:

Til 4 pers:

1/2 kg rødbeter
2 dl buljong
1 ss maizenna
salt/pepper

Rødbetene kokes møre (tar litt tid...) og skrelles mens de er varme (Skallet går lettere av da). Kjør rødbetene til purè i foodprosessor.
Buljongen kokes og jevnes med maizennaen. Tilfør dette i purèen. Smak til med salt og pepper. Holdes varm til servering.


Rødbetene gir fin farge.

Mat i tråd med menyens tema...

Blodappelsinsaus:

Til 4 pers

Smør til steking
2 finhakkede sjalottløk
1/4 neve fersk timian
2 dl hvitvin
3 dl blodappelsinjuice
3 eggeplommer
1 dl olivenolje
100 g usaltet smør
1/2 ss sherryeddik
salt/pepper (Gjerne rosèpepper - gir fin farge)

Surr sjalottløk med smør. Tilsett timian, hvitvin og la det koke i 5-6 min. Tilsett blodappelsinjuicen og kok til det er ca 1 dl igjen (redusere). Visp eggeplommen med 3 ss kaldt vann til det får økt volum og blir lysegul på farge.
Hell dette oppi blodappelsinjuicen og pisk kraftig med god visp. Husk å ha lav varme på platen slik at egget ikke koagulerer. 
Pisk luftig og lett. Tilsett smør i terninger og pisk inn èn og èn. Tilsett sherryeddiken. 
Tilsett olje i tynn stråle under kraftig visping rett før servering. Smak til med salt og pepper.

Sausen passer perfekt til torsk. Passe syrlig, passe søtt. Dessuten gir det en fin farge.

Grønnsakene

Til 4 pers

Smør til steking
1/2 - 1 squash
purre
timian (fersk)
Salt/pepper

Kutt squash i terninger og skjær purren i ca 1 cm brede skiver. Varm opp teflonpanne med litt smør. Tilsett grønnsakene og urtene. Stek rask på medium til høy varme. Freses i ca 2-3 min. Smak til med salt og pepper.

Squash gir fin fargekontrast og friskhet i retten

Fersk timian smaker og lukter fantastisk. 

Ferdigstekt resultat

Hvordan appelsinen så ut etter at jeg hadde brukt skallriva mi på den.. Litt fin, synes jeg.
Skallet brukte jeg til pynt oppå torsken og til kandisering (desserten)


Gjør seg med en liten dash appelsinskall?


Friterte glassnudler:


1/4 av en pakke glassnudler
3 dl nøytral olje (raps f.eks)
salt

Varm opp oljen. Pass på at du har lokket til kjelen parat. ( Olje kan ta fyr og da må man rask kvele flammene med et lokk... i tillegg til å fjerne gryte fra varmen)
Sjekk at oljen er varm nok ved å kaste oppi en liten nudeldel.. Freser det og puffes opp, er det varmt nok.
Kast oppi litt og litt nudler av gangen. De "puffes" raskt og blir dobbelt så store. Taes rask opp av gryten med tresleiv. La det renne av på tørkepapir. Salt lett.

Friterte glassnudler var et innfall jeg fikk... Funket det :-) Selv om det ikke smakte så mye. Men artig var det.
Vinen:

Jeg serverte en cava: Soler-Jove, Brut reserva..
Aperitif skriver dette om vinen:

Farge og duft: Lys gul. Fin duft av epler, hvit frukt, blomster og litt sitrus.
Smak: Fruktig anslag, bløtt deilig skum, delikat fruktig stil, balansert sødme, tørjer godt mot slutten. (UÅ)
Vurdering: En veldig harmonisk fruktig og lettdrikkelig musserende. 



En god cava kan sette pangstart på en fin kveld.

Og sånn ser det ut på nært hold.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar