Etiketter

Søk i denne bloggen

tirsdag 4. januar 2011

Kalkunfilet med bacon, rosenkål, rødkål, hvit rotmos med parmesan og trøffelolje og madeirasaus

Kalkunfilet 
4 personer


1 kg kalkunfilet
4 ss sitronsaft
salt
kvernet rød pepper
salvieblader etter ønske


Legges i en form og legges i kjøleskap natten over (eller kortere om du ikke har natta på deg)


Sett ovnen på 140¤C
Legg 4 ss meierismør over fileten og evt stø på litt mer pepper dersom det er ønskelig.
Stek til kjernetemperaturen er 68¤C
La filetene hvile i 15-20 min
Hell av stekesjy og tilsett i sausen
Skjær opp 5 mm tynne skiver og anrett pent på tallerken eller serveringsfat


Bacon med rosenkål


2 pk bacon
1 pk rosenkål


-kutt i terninger og stek på svak varme (medium)
-ha god tålmodighet.. det blir sprøstekt etterhvert :-)
- legg baconet i en skål
- bruk evt fettet i sausen
- damp rosenkålen i 10-15 min
- tilsett rosenkålen i skål m bacon og rør forsiktig rundt


Rødkål


1/2 rødkål -finstrimlet
1/2 rødløk - finstrimlet
5 stk tørkede fiken - finhakket
2/2 dl solbærsaft
1-2 ss sherryeddik
litt olje
pepper, salt


Dampes på svak varme i ca 1 time (gjerne lengre). 
Denne retten er nesten kopi av Hellstrøm sin rødkål og er veldig god


Hvit rotmos med parmesan og trøffelolje


4 personer


8 mandelpoteter (skrelt)
4 fedd hvitløk
1/4 sellerirot
1 vanlig løk
5 buketter blomkål
4 -5 dl revet parmesan
4 ss smør
3-dl melk/fløte
salt
pepper
ca 0,5 dl trøffelolje


Damp/kok grønnsakene og la de dampe godt av seg før de moses (evt "skall" fra løken fjernes om de ikke lar seg moses)
Tilsett smør, melk/fløte gradvis og se an konsistensen.. Ikke la stappen bli for hard eller vassen.
Tilsett reven parmesan og trøffelolje tilslutt. Rør underveis så du ser om du trenger mindre olje.


Madeirasaus


Sausen kan godt, og med fordel lages dagen før. Da setter smakene seg ekstra godt.


5 dl rødvin
3-5 dl madeira
1 løk - finhakket
3-4 fedd hvitløk - finhakket
1/4 purre- finhakket
4-5 blader salvie


Reduser dette på lav varme til ca 1/2 part. 
Sil av løken og evt trykk løkrestene gjennom en sil slik at det blir fin mos og tilsett i sausen.
Kok opp og tilsett:


2 ss kalvefond
4 ss maizenna brun saus jevning
 2-3 dl fløte
salt
pepper
evt baconfett (om man har fra steking av bacon til rosenkålen)


ellers smak til og vurdèr konsistensen.


Mmmmmm

1 kommentar: