Sjokoladefondant med appesinfilet, blodappelsinsorbet, kandisert appelsinskall og spraklepulver |
Sjokoladefondant:
10 engangs kuvertfomer à ca 1 dl
250 g smør
275 g mørk sjokolade (50-90%)
5 eggeplommer
5 egg
200g sukker
110 g hvetemel
Smelt smør og tilsett finhakket sjokolade. Rør sammen eggene og
sukkeret (ikke eggedosis) og sikt i melet.
Tilsett sjokoladeblandingen. (Kan så settes i kjøleskap eller evt fryses ned)
Fyll røren i formene. Stek på 210¤ i ca 7 min (varmluft) eller 210¤ i
ca 10 min (uten varmluft) Jeg bruker ALDRI varmluft når jeg baker...
Steketid kan variere etter størrelse på formen, ovn osv.. Kan være
greit å prøvesteke en kake først.
La kakene stå ca 10 min før du river formene forsiktig av. Server straks.
Kan fryses el oppbevares i kjøleskap før steking. Er kakene fryst,
trenger man ikke tine før steking, men beregn lengre steketid :-)
250 g smør
275 g mørk sjokolade (50-90%)
5 eggeplommer
5 egg
200g sukker
110 g hvetemel
Smelt smør og tilsett finhakket sjokolade. Rør sammen eggene og
sukkeret (ikke eggedosis) og sikt i melet.
Tilsett sjokoladeblandingen. (Kan så settes i kjøleskap eller evt fryses ned)
Fyll røren i formene. Stek på 210¤ i ca 7 min (varmluft) eller 210¤ i
ca 10 min (uten varmluft) Jeg bruker ALDRI varmluft når jeg baker...
Steketid kan variere etter størrelse på formen, ovn osv.. Kan være
greit å prøvesteke en kake først.
La kakene stå ca 10 min før du river formene forsiktig av. Server straks.
Kan fryses el oppbevares i kjøleskap før steking. Er kakene fryst,
trenger man ikke tine før steking, men beregn lengre steketid :-)
Deigen røres sammen.. |
Masse mørk sjokolade og egg blir en fantastisk god røre.. nam.. Husk at du ikke bør spise opp all røra! |
Røra er godt fordelt i store muffinsformer |
Fondanten har fått følge.. Godt med litt friskt tilbehør. |
Blodappelsinsorbet:
5 dl blodappelsinjuice
75 g sukker
75 g glucose
Kok opp 1 dl appelsinjuice med sukker og glukose. La det avkjøle. Bland inn resten av juicen og sett i fryseren. Husk å røre hver halvtime for å hindre "tanteis" (dvs is med krystaller i..sånn som man kan få servert hos gamle tanter.. fysj)
Blodappelsinsorbeten må røres med jevne mellomrom |
Jada, sorbeten stivner tilslutt (sukk... den som hadde hatt en ismaskin..) |
Kandiserte appelsinskall
Skrell appelsinen med spesialredskap eller vær kreativ (kniv, potetskreller osv)
Kok opp vann i en kjele og la skallet koke i vannet i ca 10 min.
Hell ut vannet.
Kok opp nytt vann og tilsett sukker (ca 2 dl vann og 1-2 dl sukker = sukkervann)
La sukkeret løse seg opp før appelsinskallet tilsettes. La koke i 15-30 min på lav varme.
Ta skallet ut og la renne av på papir. Det skal nå bli crispy og godt (egner seg også godt til julegodteri)
Her blir en vasket appelsin gredd litterann... og mister skallet sitt |
Appelsinskallet blir først kokt opp kun i vann, så i sukkerlake |
Legg det kandiserte skallet på husholdningspapir slik at væsken trekkes ut og skallet blir crispy.. nam |
Tilbehør av ymse slag:
Filetèr appelsinbåtene fri for skinn... og voila!! |
Dvs: det er ikke så enkelt å lage appelsinbåtfileter uten at det blir litt kliss og søl.. |
Men godt blir det... |
Og sånn blir det seende ut.. Inni fondanten er det herlig, rennende varm sjokoladerøre som bare gleder seg til å komme ut! Anbefales på det sterkeste. Dette er godt! |
Dessertvin:
Dessertvinen var nydelig og passet perfekt til desserten.
Apèritif hadde følgende å si om vinen:
Farge og duft: Dyp mørk rød nesten klar. Ung innbydende duft av søte mørke bær, vanilje og sjokolade.
Smak: Bløtt fyldig anslag, deilig sødme, kjølig og varm frukt i god blanding, fin syre og gode tanniner, masse bær i finishen. (2004)
Vurdering: En supersjarmerende og passe søt dessertvin som er deilig nå og de par årene. Meget godt kjøp. (2004) (Godbiter i pollisten - 18.01.07)
Bruksområde: Mørk sjokolade, desserter med skogsbær.
Mmmm.. god god god |
Fancy flaske |
En liten, men delikat nødvendighet til desserten |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar