Etiketter

Søk i denne bloggen

søndag 11. september 2011

Desserten: Sjokoladefondant med blodappelsinsorbet og kandisert appelsinskall

Sjokoladefondant med appesinfilet, blodappelsinsorbet, kandisert appelsinskall og  spraklepulver

Sjokoladefondant:

10 engangs kuvertfomer à ca 1 dl

250 g smør
275 g mørk sjokolade (50-90%)
5 eggeplommer
5 egg
200g sukker
110 g hvetemel

Smelt smør og tilsett finhakket sjokolade. Rør sammen eggene og
sukkeret (ikke eggedosis) og sikt i melet.
Tilsett sjokoladeblandingen. (Kan så settes i kjøleskap eller evt fryses ned)
Fyll røren i formene. Stek på 210¤ i ca 7 min (varmluft) eller 210¤ i
ca 10 min (uten varmluft) Jeg bruker ALDRI varmluft når jeg baker...
Steketid kan variere etter størrelse på formen, ovn osv.. Kan være
greit å prøvesteke en kake først.
La kakene stå ca 10 min før du river formene forsiktig av. Server straks.
Kan fryses el oppbevares i kjøleskap før steking. Er kakene fryst,
trenger man ikke tine før steking, men beregn lengre steketid :-)


Deigen røres sammen..

Masse mørk sjokolade og egg blir en fantastisk god røre.. nam.. Husk at du ikke bør spise opp all røra!

Røra er godt fordelt i store muffinsformer

Fondanten har fått følge.. Godt med litt friskt tilbehør.

Blodappelsinsorbet:

5 dl blodappelsinjuice
75 g sukker
75 g glucose

Kok opp 1 dl appelsinjuice med sukker og glukose. La det avkjøle. Bland inn resten av juicen og sett i fryseren. Husk å røre hver halvtime for å hindre "tanteis" (dvs is med krystaller i..sånn som man kan få servert hos gamle tanter.. fysj)

Blodappelsinsorbeten må røres med jevne mellomrom

Jada, sorbeten stivner tilslutt (sukk... den som hadde hatt en ismaskin..)

Kandiserte appelsinskall

Skrell appelsinen med spesialredskap eller vær kreativ (kniv, potetskreller osv)
Kok opp vann i en kjele og la skallet koke i vannet i ca 10 min.
Hell ut vannet.
Kok opp nytt vann og tilsett sukker (ca 2 dl vann og 1-2 dl sukker = sukkervann)
La sukkeret løse seg opp før appelsinskallet tilsettes. La koke i 15-30 min på lav varme.
Ta skallet ut og la renne av på papir. Det skal nå bli crispy og godt (egner seg også godt til julegodteri)

Her blir en vasket appelsin gredd litterann... og mister skallet sitt

Appelsinskallet blir først kokt opp kun i vann, så i sukkerlake

Legg det kandiserte skallet på husholdningspapir slik at væsken trekkes ut og  skallet blir crispy.. nam

Tilbehør av ymse slag:

Filetèr appelsinbåtene fri for skinn... og voila!!

Dvs: det er ikke så enkelt å lage appelsinbåtfileter uten at det blir litt kliss og søl..

Men godt blir det...


For en artig effekt: strø sprakepulver  oppå sorbeten! Sprak i vei!!
Plutselig er det lov å strekke ut tunga midt i et fint selskap.. ( ps: effekten blir størst om man har  kommet godt igang med  vindrikkinga!)

Og sånn blir det seende ut.. Inni fondanten er det herlig, rennende varm sjokoladerøre som bare  gleder seg til å komme ut! Anbefales på det sterkeste. Dette er godt!

Dessertvin:

Dessertvinen var nydelig og passet perfekt til desserten.
Apèritif hadde følgende å si om vinen:

Farge og duft: Dyp mørk rød nesten klar. Ung innbydende duft av søte mørke bær, vanilje og sjokolade.
Smak: Bløtt fyldig anslag, deilig sødme, kjølig og varm frukt i god blanding, fin syre og gode tanniner, masse bær i finishen. (2004)
Vurdering: En supersjarmerende og passe søt dessertvin som er deilig nå og de par årene. Meget godt kjøp. (2004) (Godbiter i pollisten - 18.01.07)
Bruksområde: Mørk sjokolade, desserter med skogsbær.


Mmmm.. god god god

Fancy flaske

En liten, men delikat nødvendighet til desserten


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar