![]() |
Sjokoladefondant med appesinfilet, blodappelsinsorbet, kandisert appelsinskall og spraklepulver |
Sjokoladefondant:
10 engangs kuvertfomer à ca 1 dl
250 g smør
275 g mørk sjokolade (50-90%)
5 eggeplommer
5 egg
200g sukker
110 g hvetemel
Smelt smør og tilsett finhakket sjokolade. Rør sammen eggene og
sukkeret (ikke eggedosis) og sikt i melet.
Tilsett sjokoladeblandingen. (Kan så settes i kjøleskap eller evt fryses ned)
Fyll røren i formene. Stek på 210¤ i ca 7 min (varmluft) eller 210¤ i
ca 10 min (uten varmluft) Jeg bruker ALDRI varmluft når jeg baker...
Steketid kan variere etter størrelse på formen, ovn osv.. Kan være
greit å prøvesteke en kake først.
La kakene stå ca 10 min før du river formene forsiktig av. Server straks.
Kan fryses el oppbevares i kjøleskap før steking. Er kakene fryst,
trenger man ikke tine før steking, men beregn lengre steketid :-)
250 g smør
275 g mørk sjokolade (50-90%)
5 eggeplommer
5 egg
200g sukker
110 g hvetemel
Smelt smør og tilsett finhakket sjokolade. Rør sammen eggene og
sukkeret (ikke eggedosis) og sikt i melet.
Tilsett sjokoladeblandingen. (Kan så settes i kjøleskap eller evt fryses ned)
Fyll røren i formene. Stek på 210¤ i ca 7 min (varmluft) eller 210¤ i
ca 10 min (uten varmluft) Jeg bruker ALDRI varmluft når jeg baker...
Steketid kan variere etter størrelse på formen, ovn osv.. Kan være
greit å prøvesteke en kake først.
La kakene stå ca 10 min før du river formene forsiktig av. Server straks.
Kan fryses el oppbevares i kjøleskap før steking. Er kakene fryst,
trenger man ikke tine før steking, men beregn lengre steketid :-)
![]() |
Deigen røres sammen.. |
![]() |
Masse mørk sjokolade og egg blir en fantastisk god røre.. nam.. Husk at du ikke bør spise opp all røra! |
![]() |
Røra er godt fordelt i store muffinsformer |
![]() |
Fondanten har fått følge.. Godt med litt friskt tilbehør. |
Blodappelsinsorbet:
5 dl blodappelsinjuice
75 g sukker
75 g glucose
Kok opp 1 dl appelsinjuice med sukker og glukose. La det avkjøle. Bland inn resten av juicen og sett i fryseren. Husk å røre hver halvtime for å hindre "tanteis" (dvs is med krystaller i..sånn som man kan få servert hos gamle tanter.. fysj)
![]() |
Blodappelsinsorbeten må røres med jevne mellomrom |
![]() |
Jada, sorbeten stivner tilslutt (sukk... den som hadde hatt en ismaskin..) |
Kandiserte appelsinskall
Skrell appelsinen med spesialredskap eller vær kreativ (kniv, potetskreller osv)
Kok opp vann i en kjele og la skallet koke i vannet i ca 10 min.
Hell ut vannet.
Kok opp nytt vann og tilsett sukker (ca 2 dl vann og 1-2 dl sukker = sukkervann)
La sukkeret løse seg opp før appelsinskallet tilsettes. La koke i 15-30 min på lav varme.
Ta skallet ut og la renne av på papir. Det skal nå bli crispy og godt (egner seg også godt til julegodteri)
![]() |
Her blir en vasket appelsin gredd litterann... og mister skallet sitt |
![]() |
Appelsinskallet blir først kokt opp kun i vann, så i sukkerlake |
![]() |
Legg det kandiserte skallet på husholdningspapir slik at væsken trekkes ut og skallet blir crispy.. nam |
Tilbehør av ymse slag:
![]() |
Filetèr appelsinbåtene fri for skinn... og voila!! |
![]() |
Dvs: det er ikke så enkelt å lage appelsinbåtfileter uten at det blir litt kliss og søl.. |
![]() |
Men godt blir det... |
![]() |
Og sånn blir det seende ut.. Inni fondanten er det herlig, rennende varm sjokoladerøre som bare gleder seg til å komme ut! Anbefales på det sterkeste. Dette er godt! |
Dessertvin:
Dessertvinen var nydelig og passet perfekt til desserten.
Apèritif hadde følgende å si om vinen:
Farge og duft: Dyp mørk rød nesten klar. Ung innbydende duft av søte mørke bær, vanilje og sjokolade.
Smak: Bløtt fyldig anslag, deilig sødme, kjølig og varm frukt i god blanding, fin syre og gode tanniner, masse bær i finishen. (2004)
Vurdering: En supersjarmerende og passe søt dessertvin som er deilig nå og de par årene. Meget godt kjøp. (2004) (Godbiter i pollisten - 18.01.07)
Bruksområde: Mørk sjokolade, desserter med skogsbær.
![]() |
Mmmm.. god god god |
![]() |
Fancy flaske |
![]() |
En liten, men delikat nødvendighet til desserten |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar